Receptek a Roxfortból
Miféle finomságokat fõzhetnek a házimanók Roxfort féltve õrzött konyhájában? Íme néhány recept:
Házimanó-süti
Hozzávalók:
- 15 dkg cukor
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 2 tojás
- 30 dkg liszt
- 1 sütõpor(20g)
- 5 dkg darált dió
- málnalekvár
- só
A cukrot vajjal és a tojássárgákkal habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a diót, a sütõport, és a csipet sót, és végül hozzákeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjéket. Kiskanál vagy nyomózsák segítségével apró halmokat rakunk egymástól távolra a kilisztezett, kivajazott tepsibe. 5 perc alatt 150-160 fokon sárgásra sütjük. A kihûlt sütiket málnalekvárral összeragasztjuk.
Boszorkánykoktél:
Hozzávalók:
- tej
- cukor
- 1 vaníliarúd
- tejszínhab
- fahéj
A cukrot beletesszük egy edénybe, és lassú tûzön hagyjuk karamellizálódni. Ekkor felöntjük a hideg tejjel, és addig kavarjuk, amíg fel nem olvad a karamell. A vaníliarudat félbevágjuk, és kikaparjuk a belsejét, majd a héjával együtt belefõzzük az italba. Pár perc fõzés után levesszük a tûzrol, bögrékbe öntjük, a tetejére tejszínhabot teszünk, és megszórjuk fahéjjal.
Boszorkánysüti
Hozzávalók:
- 30 dkg háztartási keksz összetörve
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg dió durvára vágva
- 1 kocka Ráma
- 2 egész tojás
- 20 dkg kristálycukor
- 3 evokanál kakaó
- minyonpapír
A kekszet, diót, mazsolát összekeverjük. Aztán egy másik edényben a Rámát felolvasztjuk, majd belekeverjük a cukrot és a kakaót. Az így elkészült masszát felrakjuk a tûzre és belerakjuk a tojásokat. Csak kis ideig kell fõzni, aztán levesszük, és az egészet ráöntjük az elején összekevert "kekszre". Végül kanállal rakjuk minyonpapírokba. Jó étvágyat!
Mrs Weasley sütije:
Hozzávalók:
- 100 g liszt
- 1/2 csomag sütõpor
- 100 g reszelt csoki
- 50 g darált dió
- 60 g cukor
- 60 g margarin
- 1 tojás
- 1 evõkanál kakaó
- kicsi tej
Keverd össze a hozzávalókat, nyújtsd ki a tésztát, szaggasd ki, és süsd meg!
Ghúl-koktél:
Hozzávalók:
- málnaszörp
- Bolero áfonyás italpor
- víz
- jégkocka
A málnaszörpbõl öntsünk a pohár aljába. Keverjük bele az italport. Öntsünk fel vízzel, és dobjunk bele a jégkockákkal. Bár tényleg hasonlít a vérhez, azért finomabb!
Bubájkoktél:
Hozzávalók:
- 3db citrom
- méz vagy cukor
- 1 banán
- 3 kivi
- 1 narancs
- vanílás cukor
- tejszínhab
A gyümölcsöket meghámozzuk, és kis darabokra szeljük, majd kb. három teáskanál cukorral vagy mézzel együtt összeturmixoljuk. A kész turmixot meghintjük vaníliás cukorral és tejszínhabot teszünk a tetejére. Nagyon finom magában is, de ajánlatos keksszel vagy piskótával fogyasztani.
Vajsör:
Hozzávalók:
- 20 gramm vaj
- 2 evokanál cukor
- fél liter tej
- fahéj
A vajban megpirítom a két evõkanál cukrot, majd mikor már a cukor barnára pirult, felengedem fél liter forró tejjel. Állandóan kevergetve habzásig forralom, majd õrölt fahéjjal ízesítem.
Pazar vajsör:
(ez valószínuleg jobban megközelíti az eredetit, ám sokkal nehezebb beszerezni a hozzávalókat!)
Hozzávalók:
- 20 gramm vaj
- Root sör (édes, alkoholmentes angol sör)
- kávétejszín
A vajat megolvasztjuk, a sört egy kicsit felmelegítjük, és alaposan összekeverjük õket. Ha még finomabb (és kalóriadúsabb) italt szeretnénk, hozzáadhatunk kávétejszínt.
Zabpehely:
Hozzávalók:
- egy csésze zabpehely
- fél csésze tej
- pirított mandula (ízlés szerint)
- aszalt sárgabarack (ízlés szerint)
- mazsola
- méz
Egy csésze zabpelyhet két csésze vízben felfõzök, csipet sót szórok rá, majd fél csésze tejjel surure fõzöm. Ízlés szerint cukorral, mézzel édesítem, majd meghintem apróra vágott aszalt sárgabarack- és manduladarabokkal.
Szilvaszósz:
Hozzávalók:
- 10-12 érett szilva
- cukor
- fél csésze vörösbor
- fahéj
A szilvát kimagozom. Egy lábosban két evõkanál cukrot pirítok. Amikor már szép barna színe van, beleteszem a magozott szilvát. Pár percig párolom, majd felöntöm fél csésze vörösborral (az alkoholtartalom a fõzés során elpárolog). Õrölt fahéjat szórok rá, ha szükséges, mézzel ízesítem. Ezután összeturmixolom. Sült húsok mellé, vagy szilvásgombóc önteteként kiváló.
Töklé:
Hozzávalók:
- sütõtök
- méz
- almalé vagy tej
- õrölt szerecsendió vagy fahéj
Vágj ketté egy tököt, távolítsd el a magokat. A vágási felülettel lefele tedd a sütõbe egy sütõpapírral kibélelt tepsibe. 180 fokon süsd kb. félórát-órát. Mikor evéshez elég puha lenne, vedd ki, szedd ki a belsejét, hagyd kihulni. Majd botmixerrel pépesítsd. Ízlés szerint mézet, almalevet vagy tejet adhatsz hozzá. Egy kis õrölt szerecsendió vagy fahéj is nagyon jól feldobja!
|